Hemmafix och pyssel för stora och små

Morgonreflektion

Publicerad 2014-02-28 09:22:11 i Allmänt,

Ja, eller vad kan man kalla det? Dock är jag inte säker på att analyser och reflekioner blir så bra om man är ensam om att analysera eller reflektera. Blir oftast bättre om man är fler som kan dela med sig av sina erfarenheter och tankar. MEN LIKVÄL, här sitter jag med handdukslindat hår och kaffekoppen i högsta hugg och funderar på miljön. Notera miljöN. Det är så att i och med att jag börjat läsa Reggio Emilia kursen i Skövde så har jag sett på miljön med lite andra ögon, eller jag har satt den mer i fokus än innan. Jag har fått nya glasögon att se med. Fint va? Glasögon, det är nog ett av de uttryck som jag gillar mest, det är konkret på något sätt och alla förstår hur jag menar, för visst ser man världen bättre med ett par bra glasögon?
Min reflektion/analys.. men jag får nog nöja mig med ett begrepp tror jag, vi tar refletion. Jag har suttit och reflekterat över miljön på min arbetsplats och vad man skulle kunna göra med den. Hur den skulle kunna bli bättre just nu. För saker o ting kan ju aldirg bli färdiga, det är ju då man faktiskt tröttnar. Och det gäller väl allt, renovering hemma, modellbygge, matlagning... det är ju resan dit som är intressant, när man väl är färdig så vill man ju prova något nytt. om man byggt färdigt byggmodellen o inte får någon ny kanske man provar att plocka isär den igen, eller försöker bygga ut/om. Och om vi då har en grupp barn samma yta hela dagara så kanske de väljer att uttrycka detta ointresse o brist på nyfikenhet med.. ja, alla barn är ju olika men du förstår antagligen vad jag menar. Kaos. NU, får du inte tro att vi har en supertråkig miljö och att det är kaos hela dagarna, för det är det inte. Jag letar bara efter ideer för att få hela avdelningen mer spännande, alla rum och skrymseln. Vi tänker och möblerar om, flyttar bord och byter ut material. Men någonstans blir man ju också hemmablind. Vi var på studiebesök i Tibro och det var helt fantastiskt, alla vi pedagoger som var där fick runt med glittrande ögon och pirriga fingrar. Och då bestod nästan hela förskola av återvinningsmaterial. Men vi såg möjligheter i allt, inga begränsningar. Inga färdiga leksaker som berätta vad man skulle leka och hur man skulle leka utan allt gick att förtrolla till vad helst man ville och var i behov av. Förskolan ska vara ett komplement till hemmet, men det är rätt nyligen som jag insett vad detta komplement kan vara, eller rent sagt bli. Förskolan ska vara en mötesplats för utforskande och möten. Och nu tänker du, Möten? Jag menar möten med nytt material och användningsområde, nya tankar, nya erfarenheter, nya känslor, nya ord, nya styrkor och förmågor.
Men ja.. hur får jag nya glasögon att se vår miljö med? Jag kanske fastnar i tanken om att våra mindre barn inte vet vad de skulle vilja ha i vissa vrår och rum, eller så är jag rädd för att de vet men att jag är för "dum" för att kunna tolka deras tankar rätt. För barn vet ju en massa om man frågar dem, vare sig de har språket eller ej, det svåra blir avkodningen. Men det som jag har kommit fram till iaf...:P är att man kanske skulle ta med barnen på studiebesök till husets övriga avdelningar o se vad de fastnar för, eller bjuda in de större barnen o fråga vad de tror om våra miljö, ser de vad vi vill ha sagt med matieralvalet och placering? Eller ska man slå på stort och bjuda in föräldrar till inte reflektion.. Frågan är ju vilka som vet bäst, barn eller vuxna? Och den frågan svara sig självt...:P
Tja.. skönt att få skriva av sig lite, tankarna blir mer konkreta när man kan titta på dem som ord. Ni får ha överseende med ev stavfel och avsaknaden av ord för jag skriver med plattan :P Ha en strålande dag, här är det visserligen mulet men man kan ju alltid stråla lite extra då :P Fredag o allt.
Tjin!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela