Hemmafix och pyssel för stora och små

Varde de ljus!

Publicerad 2012-11-10 10:23:07 i Ljuslyktor,

Igår kväll blev det lite ljuspyssel, eller det blev ljuslyktor gjorda.. eller om man skall vara helt korrekt, ljuslykor blev dekorerande. 

Hur? Jo, med hjälp av decoupage. Vad är detta? Det är något som enkelt som lim och servetter. Tadaa! Och jag tänkte nu visa lite bilder och berätta hur det går till.
Vad behövs?  Det bästa med detta pyssel är att man inte behöver så mycket i materialväg, men man behöver: decoupage lack(finns lack för olika underlag men inte märkt någon direkt skillnad när det kommer till att göra på glas), decoupageborste (har prövat med vanlig pensel innan men servetterna blev väldigt lätt förstörda så rekommenderar en borste, eller svamp), en sax samt något att ha lack på, tex en papptallrik. Sist men inte minst, servetter :) 
Här är mina servetter, har blivit några paket. Haha. Helt vanliga sevetter, inhandlade på marknader, ica, clas olsson och ÖB. Finns finare servetter om man är ute efter något speciellt motiv i hobbybutiker.
 
Servetter brukar vara i flera tunna lager, ca 2-3 (på de jag har.) Men det är bara det översta, själva motivlagret som du behöver använda så pilla försiktigt isär servetten innan du skall börja lacka på önskade underlaget. :) 
 
Nu skall man bara ha något att dekorera! Igår användes GALEJ värmljushållare (bilden nedan) samt DIOD glas. Men går hur bra som helst med gamla glasburkar :) 
 
När du har bestämt vad det är som du vill dekorera lyktorna med så pensel du på ett tunt lager med lack, lägger försiktigt på motivet/servettbiten och penslar på ytterligare ett lager lack. (Har man mycket lack under servetten blir den blöt fort och man riskerar att göra sönder motivet när man penslar på det övre lagret. )
När man har har täckt lyktan och känner sig nöjd är det bara att vänta, torkar på ca 30min. Lacket är/kan vara vitt när man penslar på men blir genomskinligt när det torkat. 
 
På de lyktor närmast, Fikalyktorna, är täckta med ett av de vita lagren i sevetten för att få frostkänsla. Så det går att göra lite som man vill :)
 
Så här gör i alla fall jag, hoppas du har fått lite kläm på det hela annars är det bara att höra av sig :) 
 

Lite presenttips

Publicerad 2012-11-08 18:29:38 i Pyssel,

Idag kom det lite snö och barnen på jobbet blev helt tooookiga rent ut sagt, väldigt underhållande och rätt mysigt. Tankarna flyter iväg till jul och presenter. Så därför, tänkte jag visa något rätt lätt men ändå uppskattat. Vad jag har förstått i alla fall. Och vad pratar jag om? Jo, något så mycket som kylskåpsmagneter i form av små klädnypor. Det går fort, det är lätt, man behöver inte mycket grejer och man kan göra det väldigt personligt! Vilket faktiskt är det bästa :) Här är två omgångar som jag har gjort. 
 
 
Vad du behöver:
  • Hobbyfärg i valfri kulör
  • Små klädnypor (finns att inhandla på Panduro)
  • Magneter
  • Lim
  • Pensel
Hur?

Jag valde att plocka isär klädnyporna för att det skulle bli enklast att måla och så är det lättare för dem att torka utan att torka ihop.... :P 
När färgen torkat, gör den rätt fort så kan man dekorera. På den översta bilden har jag målat med liten pensel och på den undre har jag skrivit/målat med penna. Så det är bara att testa sig fram för vad man vill ha. Jag drog även ett lager genomskinligt nagellack över för att dekoren skulle sitta extra, men vet inte det egentligen behövs. 
När allt har torkat så är det bara att försöka pilla tillbaka gångjärnet, limma på magneter och packa in!
Klaaaart :) 

Lite armband..

Publicerad 2012-11-07 19:42:00 i Macramé,

Jag pillar lite med macramé, tycker det är ett enkelt och trevlig sätt att göra något ändå rätt personligt. Jag har nu under tiden som jag suttit o letat bilder insett att jag inte vet var alla mina armbandsbilder är. För jag, fotar ALLA armband jag göra. Dels för att jag skall komma ihåg vad jag gjort men också för att kunna kolla tillbaka och utveckla de jag gillat. Men som sagt, jag vet inte vart de är. Letat i flera mappar o de strålar med sin frånvaro. Men gjort ett litet kollage i det däringa braiga onlineprogrammet jag hittat. Finns med under fliken Länkar här till höger :)

Att påbörja en virkning

Publicerad 2012-11-07 15:55:00 i Virka,

Ofta i början på mönster så står det till exempel: 6fm i magisk ring. Och denna magiska ring, mina vänner är riktigt bra, det går naturligtvis att klara sig utan, men vid skapande av amigurumi tycker jag att det är att rekommendera. Om man börjar virkningen med en magisk ring så blir inte starten kantig eller spetsig, utan mer rund. Precis så som man vill ha det. 
Jag försökte läsa mig till hur man skulle göra denna "magiska ring"men det fungerade inte alls för mig så letade lite på youtube och hittade detta, bilden är dock lite suddig men man hör tydligt förklaringen och hon visar flera gånger under klippet hur man ska göra. 
 
 
 
Nu är det bara att börja virka :)

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela