Hemmafix och pyssel för stora och små

Nybörjarfel.. igen

Publicerad 2014-12-31 14:06:18 i Sytt,

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!! Typ så kände jag, ibland behöver man titta för att verkligen SE. Eller titta och mäta överhuvudtaget kan vara bra. I alla fall när man kommer till mönstrade tyger, för alla är inte så smidiga och geometriska som man kanske först tror.....eller förutsätter.. eller antar. 
Detta helt fantaska typ som jag bland annat tänkt sy fladderbyxor av började jag klippa i nu under morgonen. Men när jag klippt ut ett ben inser jag att mittlinjen på mönstret INTE ÄR MITTLINJEN AV TYGET. Doh! Nybörjarfel så det skriker om det, jag har inte kontrollerat hur mönstret egentligen sett ut utan antagit att mönstret upprepar sig på båda sidor av mönstret i mitten, men det gör det inte. Det är också viktigt att lägga ut tyget ordentligt så att man ser hur det ser ut.........  Vilket i nuläget betyder att om jag ska lyckas få ut ett ben till med samma mönsterpassning som det jag redan klippt ut, behöver jag klippa mitt i resterande tyget. Jag höftar när jag syr, men när jag hamnar i sådanan här situationer så blir jag bara så arg... och besviken. Jag avvaktar lite med hur jag ska göra med resten av tyget eftersom jag också tänkt sy en klänning, vet inte riktigt hur mycket tyg i samma mönster som finns kvar i butiken. Eftersom jag handlar i en mindre butik så varierar utbudet vilket också gör att jag inte kan ha massa oklara plagg i ett tyg som jag kanske inte får tag i mer.....
Åh, men alltså, när de dära byxorna väl blir klara kommer de att blir gööööööööööörsnygga. 
 
 

Brrrum brum..

Publicerad 2014-12-30 16:59:23 i Sytt,

Idag har jag sytt lite.. :) 
Detta tyg med fåglar kom med hem igår :) Jag har köpt samma tyg innan fast med andra färger som ska bli framstycke till en tunika. Detta tyg tror jag kan bli till väldigt fina och våriga leggings :) Bland annat. 
 

Lite julklappar! :)

Publicerad 2014-12-27 19:23:03 i Allmänt,

Ja, klappar och paket är väl alltid kul. Men jag tycker ändå att det är lika jobbigt varje år att hitta något.. :P Här är lite av vad som kom med hem i påsarna :) 
Stiiiiiiiiiickor!!!! Jag fick i höstas för mig att sticka, det borde jag minsann prova på igen tänkte jag. Syslöjden på mellanstadiet vart ju ett tag sen men strumpor och vantar skulle vara så kul att kunna göra själv. En bok fick jag låna med av Sanna.. men stickor hade jag inga. Nu är det bara att köra :P 
En sjal.. man kan inte ha för många :) 
Dessa fick jag av Simons systerdotter. De är i krympplast och jag tycker att de är fantastisk söta. Jag funderar på att göra dem till örhängen, jag tror att det skulle bli himla snyggt :) 
Ernst! Simon fick dessa i försenad födelsedagspresent men gissa vem som smått blev barnaglad, jo jag! 
Nashi argan  <3  Alltså, om du vill ha superdupermegatoppenbra grejer till håret så är detta det märke jag skulle rekommendera! Jag har långt och tjock hår, vilket har blivit ännu längre och starkare tack vara deras väldigt gott luktande olja. Men detta, det är faktiskt kroppsolja, skrubbtvål och lotion! Jag har kollat runt på nätet och jag har inte hittat denna ask någonstans, men på en frisörsalong i Tidaholm, DÄR säljs det. Jag fick den av Simon :)  
Paketleken resulterade i lite mer grejer. Väldigt kul får jag säga, i år har jag spelat den två gånger :) 
Men som sagt, vi fick lite mer grejer.. min lillebror som snart är klar snickare gav mig verktyg till att laga en dörr här hemma.. :P Men DET, blir nog mer sommarprojekt eftersom vi tänkt att måla den med. 
Tjiiing
 
 

Vinterbilder från Dalsland 2014

Publicerad 2014-12-27 19:02:53 i Besökta platser, Bilder/Foto,

 
"Här är stillhet och tystnad
nu när marken färgats vit
Från den trygga, gamla kyrkan
klingar sången ända hit

Jag har stannat vid vägen
för att vila mig ett tag
Och blev fångad i det gränsland
som förenar natt och dag"
Koppången - Moraeus / Bäckman
 
 

Lite av mina julkort

Publicerad 2014-12-27 18:44:31 i Bilder/Foto, Papper och Scrapbooking, Pyssel,

Jag tycker att det är kul med egna kort, jag är inte så jätteduktig på att göra dem men jag tycker ändå att det är spännande med utmaning. Här är några av de julkort jag skapat iår :) 
 
Enklast hade vart att gjort massa lika... meeeeen hur kul är det? Jag vet att många gör så, och se blir det himla fint men jag tröttnar så fort.. Jag har gjort typ två av varje fast med liite variation så inget kort är helt lika något annat. Men det finns ändå en röd tråd och det är de små "raksöms-strecken" jag gjort runt nästan alla kort, på utsidan eller insidan. 
 
Jag har använt mig av: 
Kort och kuvert i olika storlekar, mestadels inköpta på Panduro
Färgat papper
Stämplar
Stämpelfärg till stämpling samt att dra runt kanten.. på typ allt. 
Limstift (Se till att ha bra lim..!)
Glitterlim
Färgpennor i olika färger och storlekar
"Servetter-strykta-med-plastfolie"
Klistermärken
Dymoapparat
 
 

"jag skulle ju bara ge bort två foton.."

Publicerad 2014-12-27 18:20:57 i Bilder/Foto, Pyssel,

Ja.. där stod jag i alla fall förra lördagen, dagen innan vi skulle dra iväg till respektive familjer inför jul. Och drar igång ett mindre pysselprojekt, med grejer över hela bordet och smått panik över om färgen skulle torka i tid. 
Men eftersom jag hade de dära ramarna liggande som jag köpt på Dollarstore som jag hade storslaga planer för så bestämde jag mig för att måla dem, fick dra över med  vit färg 2 gånger. Jag tog ingen närmare bild med det var lite svårt att få till hörnena bra på ramarna.. något att tänka på till nästa gång, HUR vill jag att det ska se ut liksom :P 
Maaaaaaaaaassa pyttesmå skruvar.. jag ljuger inte när jag säger att jag skruvade i de som jag ansåg var nödvändiga och sen skickade med resten med i en liten glasburk som tillbehör. :P 
Eftersom det är en yttre ram + inre ram så är det bara en liten glasskiva med. Jag är en hejjare på att ta liggande kort, så här uppstår problem nr 1. Vad tar jag istället för glas när jag bara vill utnyttja den stora ramen? För jag vill inte klippa sönder fotona och jag vill ha dem liggande, punkt.
Jag kommer på att jag har schablonplast, men den är alldeles för rugglig att ha framför foton... (Bild ovan). Sen kommer jag på att jag faktiskt har en liten laminator ståendes bredvid skrivbordet, så det blir att laminera plastfickor :) (Bild nedan) 
Jag lägger bara den inre ramen på plasten och målar av. Klipp klipp!
Eftersom fotona bara kommer täcka mitten av ramen så letar jag upp färgat papper, bestämmer mig för vilken färg jag ska ha, lägger den inre ramen på igen och klipper ur en passande bakgrund. Fotot tejpar jag sedan bara fast. :)
Seeeeeeeen, är det bara att montera ihop allt igen. Eftersom jag bara hade 2st foton så satte jag dessa på kanterna och så tänkte jag att de som får presenten själva kan få sätta ett foto i mitten. :) Men på kanterna så la jag först i den laminerade plasten, det färgade papperet med fotot på och till sist den inre ramen. Skruva på några fler små "flärpar" som håller de inre ramarna på plats. Sen klart. 
Jag insåg nu när jag grejade med kameran att jag inte tagit fler kort så ni får tyvärr inte se hur det såg ut från framsidan... 
Så här såg de i alla fall ut när jag köpte dem :)
Så kan det gå, jag blev rätt nöjd och jag hoppas att Sanna och Emil blev det med :P Foton är alltid kul, jag har gett bort några stycken nu i jul och det är så mycket mer spännande tycker jag att ge/få ett minne än en pryl. 
 

Färg

Publicerad 2014-12-24 14:39:39 i Bilder/Foto, Pinterest,

Färg är spännande och härligt, fram tills det blir rörigt. Var gränsen går är väldigt individuellt, och antagligen också anledningen till varför våra klädval och hem ser så olika ut. Jag som inte direkt har någon stil utan kör mest på färg, (det var en tid då mina vänner trodde att jag satt och sorterade ihop omaka strumpor. Vilket jag faktiskt inte gjorde men det var det som de antog var det mest logiska, eftersom jag är jag. ) känner att detta med inredningen är en djungel rent ut sagt. Jag gillar ALLT. Men ALLT tillsammans med ALLT blir hemsk rörigt och inte alls snyggt. Jag hittade denna bild på Pinterest, jag får säga att i denna moderna vita tid så är detta verkligen snyggt. Lekfullt.
Kul, det är ordet som kommer till mig. Detta är lekfullt och kul, men också ett hem. Jag gillar som sagt allt, och de vita stilrena hemmen med lantstil är supermysigt. Men jag skulle nog snabbt komma hem med en liten hemsk pryl i någon skrikig färg bara för att. Jag och min sambo har börjat att kika på hus, och får säga att hänga på hemnet är ganska kul för människor lever verkligen så himla olika.
 
 

Fuskbygge :P

Publicerad 2014-12-21 11:12:52 i Hemma hos mig, Ljuslyktor, Pyssel,

Jag köpte ju lyktor och ljusstakar sist jag var på Hem och Hobby, igår satte jag mig och limmade ihop dom!
Jag tvätte av lyktorna först för att ytorna skulle vara så rena som möjligt innan jag började kladda med superlimmet. Jag la två ringar lim på själva ljusstaken och sen tryckte jag bara mot dem upp och nedvända glaslyktan. Höll några sekunder, kontrollerade så att det satt fast. Repetera. 
Stiligt!  Får säga att det blev väldigt fint ljus :)
Nu återstår bara det vanliga problemet, var ska de stå? :P 
 
 

Naglar

Publicerad 2014-12-21 11:02:09 i Hemma hos mig,

Såg en bild på Pinterest på något liknande. Har man nagellack med smal pensel så var detta riktigt lätt faktiskt. Jag köpte för några år sedan sådana lack med riktigt smal pensel för piff liksom man jag har inget tålamod för sånt tyvärr :P Vill ju att det ska bli bra första gången. Men att bara dra lite streck i vitt och silver var helt perfa. 
 
Finns jättemycket bilder och tips på hur man kan fixa naglarna om man bara googlar lite :)
 
 
 

Fixfix!

Publicerad 2014-12-18 18:40:30 i Allmänt,

Så, nu ikväll packade jag in den sista julklappen och i början av veckan åkte alla julkort på lådan. Även om det regar ute och är några plusgrader så är det ändå lite julkänsla. :) Härligt. 
 
Längtar till mellandagsrean gör jag med.. det ligger ganska högt upp faktiskt på listan över det bästa med jul. Fast högst upp, där står det LEDIGHET.. elller... semester rättare sagt. Beror lite på hur korrekt man vill vara :P Men som vanligt när man är ledig så vill man hinna med så mycket som möjligt, så får se hur mycket ledigt det blir och hur mycket som faktiskt blir gjort. Har ändå lite på hög som har väntat ett tag.. lite tyger o mönster o så......... :P 
 
Jag hoppas att du haft en bra veckan samt får en trevlig helg!
Tjiiiing

Hem och Hobby <3

Publicerad 2014-12-15 18:55:00 i Besökta platser, Ljuslyktor,

Alltså, jag verkligen älskar detta ställe. Har du vägen förbi Hjo så sväng in! Du lär inte komma därifrån tomhänt, haha. Vi åkte dit en sväng i söndags (igår) och jag kom hem med mest VITA saker. 
Först ut är två vita ljusstakar.. 
Sen kommer tre små vita hus som man ska ha värmeljus i :) Supersöta
Två små lyktor....som jag faktiskt tänkt limma fast på de vita ljusstakarna! :P 
Tror ni att det funkar med superlim eller behöver man typ kontaktlim? 
 

Gjort ett litet kort

Publicerad 2014-12-15 18:49:08 i Papper och Scrapbooking, Pyssel,

Till en uggleälskande kollega. Det blev massa färg och bara lekfullt. 
Skrev ut lite bilder från nätet, sökte på målarbilder och coloring pages owl. Då kommer det upp massa bilder och eftersom de är till för att färglägga så är det perfekt för kort eller liknande. 
Köpte en ny sax i helgen på Panduro. Jag har letat efter en liknande ganska länge men inte hittat så du slog jag till! Väldigt nöjd faktiskt. Man kommer långt med en vanlig sax men med en smal och liten går det lite lättare att klippa näääära näääära :) 
Skrev även ur text från datorn, dock hade jag inget kul tekensnitt.. men det går ju att leta upp gratis på nätet om man känner för det :) Försökte mig på en liten banderoll för att det skulle bli lite roligare o extra fint :) 
När jag målat ugglan så klippte jag ut den, drog med svart stämpelfärg runt och limmade fast ugglan på rosa papper. Sen klippta jag en gång till samt drog med svart stämpelfärg runt. Pilla på med små kuddar under och smack på kortet. :) Klart. 
 

Kultur i Karlstad

Publicerad 2014-12-13 21:08:00 i Besökta platser, Bilder/Foto,

Jag hamnade med kort varsel i Karlstad och hann med både att beskåda Värmlands lucia i domkyrkan samt njuta av dans, musik och häftiga ljuskonstellationer på Sandgrundsudden i eventet Eldkonst 2014. 
Efterom vi anlände till kyrkan bara en liten stund innan det började så var det rääääääätt fullt. Folk stod längst bak och i mittgångarna satt några till och med. Vi gick upp en våning och blev tipsade av den snälla kvinnan som spelade orgeln att vi kunde stå på en stor träbänk/pall. (Efter 1 timme på stående på den där fina träpallen hade vi gött ont i både fötter o rygg. Men bra såg vi!)
Luciafirande med körerna Söt Likör och Sällskapet CMB är magiskt. Så fantastisk vacker och stämningsfullt. De sjöng en sång som jag inte hört förut, en luciavisa och när sången tystnat så utropar en gammal dam helt spontant "Vackert" och börjar applådera. Vilket leder till att hela kyrkan stämmer in i applåder. 
Efter vårt besök i kyrkan och jag fått krama några gamla körmedlemmar så traskar vi vidare till Sandgrundsudden för Eldkonst. I år så var temat Trollkarlens hatt - 100 år med Tove Jansson.
Dessa Hattifnattar stod bland trädena och var både skrämmade och väldigt söta på samma gång.  
När man gått runt och tittat på skulpturer, ljussättningar och mindre danskonstellationer så var det dags att dra sig till de stora eldskulpturerna. Men föst, mer sång av Söt Likör och sällskapet CMB :P Sen pratade en kvinna från Karlstads Universitet. Hon pratade. nästan. bara med. ett. eller två. ord. åt gången. så det. var. ganska skumt. att. lyssna på. henne...... Men sen började det att dansas mer,  dessa grupper visade ganska tydligt karaktärsdrag baserade från figurer ur Mumin, vilket var ganska kul att se. :)  De olika eldskulpturerna tändes på under tiden som dansarna var framme.. ganska mäktigt blir det och vädret var perfekt för att locka ut folk. Superbra kväll helt enkelt. :) 
 

Jobb och intresse

Publicerad 2014-12-09 19:13:51 i Med och för barn,

Jag gillar bloggar, internet är verkligen möjligheternas plats.  Allt du vill ha reda på finns, eller så finns i alla fall anvisningar om var du kan hitta det istället. Pedagoger som bloggar samt förskolor som bloggar har ökat jättemycket och det är verkligen kul! Det ger en möjlighet för utomstående att se in i verksamheten eller i personerans pedagogiska tankar och funderingar. Min nuvarande chef var med och skapade en blogg på sin gamla förskola http://teknikresan.blogspot.se/p/om-oss.html och jag har även en kompis i Karlstad som arbetat mycket med blogg på sin förskola och hon såg en mängd fördelar då många föräldrar hade annat modersmål än svenska. Jag själv kan känna att en blogg vore bra, det ligger i tiden. Jag tror att det kan uppmärksamma föräldrarna mer om vad som händer i hela huset, men också upplysa andra pedagoger som letar nya ideer.. eller rent av söker ny arbetsplats. Jag har tryckt lite på detta med blogg och jag hoppas att det kan komma igång till våren, eller i alla fall nästa år. 
 
 

Nytt "LullLull"

Publicerad 2014-12-08 21:17:03 i Hemma hos mig,

Så kallade "Simon and Tomas" krimskrams och jag gillar det uttrycket lite för det är ju precis det som krimskrams är, lulllull. Jag kunde i alla fall inte motstå dessa små söta tomtar som tillsammans bildar God jul.
De fanns även i en storlek mindre, eller rättare sagt typ hälften så stora men gillade dessa mer. 
Juletid är så mysigt, massa lampor i olika former och färger. Det är granar och mossa i adventssljusstaken, pepparkakasdoft och glögg. I den mörkaste tiden på året så möts vi alla i ett kollektivt färg- och sockerrus
Haha.. :P

Halsdukar till små!

Publicerad 2014-12-08 20:22:00 i Bilder/Foto, Sytt, Tyg och ting,

 Ja.. jag fick ett litet uppdrag som jag kände kunde vara kul att ta mig an. Upptog halva gårdagen faktiskt ;p Men det var kul, jag blev nöjd och idag fick jag se en bild på två väldigt nöjda barn :) Superduper liksom!
Först så behöver man ju ett mönster.. jag hade halsmåtten så började med att avgöra längd på halsduken, som för övrigt ska ha samma form som en "dregglis". Beroende på hur bred karborre man har så avgör detta lite bredden på banden baktill. Sen vill man ju att det ska täckte lite fram vi halsen. När jag gjort ett mönster så klipper jag först ut baksidan i fleecetyg och sedan en framsida i jerseytyg som är lite större eftersom jag ville ha framsidan lite rynkig och snygg liksom.. svårt att förklara. 
Alltså, upptäcker man i butiken att tyget man vill ha är missfärgat eller skadat så ska man ALLTID säga till. Avdrag kan oftast ordnas på ett eller annat sätt. :) 
För att få till den rynkiga känslan så behöver man nååååååla. 
Eftersom jag inte gjort sådana här innan så visste jag inte riktigt var man bäst satte öppningen för att vränga tyget. Mitt första försök valde jag ena sidan fram, men det blev svårt att få snyggt när man väl skulle sy ihop det igen. Så kom på att ta det vid ena bandet istället, baktill på halsduken :) Mycket bättre och var inte allt för svårt att vränga även om hålet inte blev så stort. Bilden nedan :)
När man sätter på karborren så får man tänka till hur den sätts så att man inte får den hårda sidan mot nacken.. förstår du? :P 
Sen på utsidan av satte jag fast en namnlapp :) 
Nu är dom klara :) 
 
Jag har fått en bild med två väldigt nöjda barn iklädda sina nya halsdukar. Det känns himla bra :) 
 

Knut knöt en knut..

Publicerad 2014-12-07 21:58:11 i Macramé,

..så var knuten knöten. :P Jag gillar ju macramé så det är inte direkt konstigt att jag kikar på andra knutar ibland för att kunna förändra och förnya mina armband. Även om det var hemskt länge sen jag gjorde något nu. MEN jag har tänkt på det, för jag har planerat att göra små berlocker med krympplast. Har liksom bara inte kommit dit än :P 
Men detta hittade jag på Piiiiiiiiiiinterest för ett tag sen. Visst ser det lätt och himla smidigt ut :P 
Det jag fastnade för var att det var så fint med flera olika färger. Att knutnarna blir så olika på båda sidorna. Jag gillar också att det händer något på alla sidor, det känns som att det ger lite energi :) Det är fint helt enkelt
 

Pappersstjärnor

Publicerad 2014-12-05 17:05:56 i Med och för barn, Papper och Scrapbooking, Pinterest,

Ja.. eller vad man nu ska kalla dem för det är ju inte direkt stjärnor längre :P Idag så har 101 ideer länkat några mallar: 
Och hur kul hade det inte varit att ha Lilla my i fönstret. Verkar var rätt enkelt ändå... men man behöver nog ha en smal liten sax :P Jag kan tänka mig att resten av Muminfamiljen inte kan vara allt för svår att knåpa ihop. 
 
Pinterest så har jag även hittat så kallade Nerdflakes, främst med Star Wars figurer :) Här är en länk:
http://starwars.jumpsquares.com/star-wars-paper-snowflakes-instructions.aspx
 
 
 

Lite julkortsinspiration!

Publicerad 2014-12-03 18:19:00 i Med och för barn, Papper och Scrapbooking,

Så, nu verkar det gå att ladda upp bilder igen! 
Jag tänkte bara visa ett julkort jag har gjort, jag har gjort flera men alla är så himla olika. Detta är precis som de andra enkelt att göra men blir ändå fint. Vad/hur har jag då gjort?
Jag har tagit ett färdigt kort med kuvert. Limmat på ett rött papper lite mindre än kortets storlet. Runt kanten på det röda papperet har jag gjort små streck, inspiration från raksöm med symaskin. Snögubben är har jag skrivit ut enkelt från datorn, bilden kommer från http://www.skolbilder.com/images/results/photo:0/query:sn%C3%B6gubbe .  Eftersom vanligt utskriftspapper är så tunt så har jag bara målat med ritpennor. Använt lite grönt glitterlim på snögubbens tröja och sen klippt ut. Runt kanten på snögubben drog jag lite med svart stämpelfärg för jag gillar den effekten, blir som en liten skugga. Texten har jag skrivit med min Dymo och till sist så har jag gjort små snöflingor för hand med en silverpenna. 
Limma med limstift, skriv en hälsning i kortet och sen är det klart :) 
 

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela