Hemmafix och pyssel för stora och små

Morgonreflektion

Publicerad 2014-02-28 09:22:11 i Allmänt,

Ja, eller vad kan man kalla det? Dock är jag inte säker på att analyser och reflekioner blir så bra om man är ensam om att analysera eller reflektera. Blir oftast bättre om man är fler som kan dela med sig av sina erfarenheter och tankar. MEN LIKVÄL, här sitter jag med handdukslindat hår och kaffekoppen i högsta hugg och funderar på miljön. Notera miljöN. Det är så att i och med att jag börjat läsa Reggio Emilia kursen i Skövde så har jag sett på miljön med lite andra ögon, eller jag har satt den mer i fokus än innan. Jag har fått nya glasögon att se med. Fint va? Glasögon, det är nog ett av de uttryck som jag gillar mest, det är konkret på något sätt och alla förstår hur jag menar, för visst ser man världen bättre med ett par bra glasögon?
Min reflektion/analys.. men jag får nog nöja mig med ett begrepp tror jag, vi tar refletion. Jag har suttit och reflekterat över miljön på min arbetsplats och vad man skulle kunna göra med den. Hur den skulle kunna bli bättre just nu. För saker o ting kan ju aldirg bli färdiga, det är ju då man faktiskt tröttnar. Och det gäller väl allt, renovering hemma, modellbygge, matlagning... det är ju resan dit som är intressant, när man väl är färdig så vill man ju prova något nytt. om man byggt färdigt byggmodellen o inte får någon ny kanske man provar att plocka isär den igen, eller försöker bygga ut/om. Och om vi då har en grupp barn samma yta hela dagara så kanske de väljer att uttrycka detta ointresse o brist på nyfikenhet med.. ja, alla barn är ju olika men du förstår antagligen vad jag menar. Kaos. NU, får du inte tro att vi har en supertråkig miljö och att det är kaos hela dagarna, för det är det inte. Jag letar bara efter ideer för att få hela avdelningen mer spännande, alla rum och skrymseln. Vi tänker och möblerar om, flyttar bord och byter ut material. Men någonstans blir man ju också hemmablind. Vi var på studiebesök i Tibro och det var helt fantastiskt, alla vi pedagoger som var där fick runt med glittrande ögon och pirriga fingrar. Och då bestod nästan hela förskola av återvinningsmaterial. Men vi såg möjligheter i allt, inga begränsningar. Inga färdiga leksaker som berätta vad man skulle leka och hur man skulle leka utan allt gick att förtrolla till vad helst man ville och var i behov av. Förskolan ska vara ett komplement till hemmet, men det är rätt nyligen som jag insett vad detta komplement kan vara, eller rent sagt bli. Förskolan ska vara en mötesplats för utforskande och möten. Och nu tänker du, Möten? Jag menar möten med nytt material och användningsområde, nya tankar, nya erfarenheter, nya känslor, nya ord, nya styrkor och förmågor.
Men ja.. hur får jag nya glasögon att se vår miljö med? Jag kanske fastnar i tanken om att våra mindre barn inte vet vad de skulle vilja ha i vissa vrår och rum, eller så är jag rädd för att de vet men att jag är för "dum" för att kunna tolka deras tankar rätt. För barn vet ju en massa om man frågar dem, vare sig de har språket eller ej, det svåra blir avkodningen. Men det som jag har kommit fram till iaf...:P är att man kanske skulle ta med barnen på studiebesök till husets övriga avdelningar o se vad de fastnar för, eller bjuda in de större barnen o fråga vad de tror om våra miljö, ser de vad vi vill ha sagt med matieralvalet och placering? Eller ska man slå på stort och bjuda in föräldrar till inte reflektion.. Frågan är ju vilka som vet bäst, barn eller vuxna? Och den frågan svara sig självt...:P
Tja.. skönt att få skriva av sig lite, tankarna blir mer konkreta när man kan titta på dem som ord. Ni får ha överseende med ev stavfel och avsaknaden av ord för jag skriver med plattan :P Ha en strålande dag, här är det visserligen mulet men man kan ju alltid stråla lite extra då :P Fredag o allt.
Tjin!

Klas!

Publicerad 2014-02-28 08:50:17 i Allmänt,

Jag fick förslag på namn till den nyinflyttade ugglan och jag får säga att ja, Erika kan nog ha rätt. Är det inte en herr Klas?
Jo jag tror det.

Det har flyttat in en grön typ...

Publicerad 2014-02-15 17:21:33 i Hemma hos mig, Virka,

Vi har fått en ny soffutfyllare. Dock namnlös, någon som har något namnförslag? 
Ugglan är virkad och är ca 20cm hög, tror mönstret fanns med i någon tidning....det är typ allt jag vet tyvärr. Jag har inte gjort den själv heller utan jag har fått den av Simon mamma :) 
 

Lite nytt på fönsterbrädan

Publicerad 2014-02-15 17:15:40 i Hemma hos mig, Pyssel,

Man får tager vad man haver, är väl ett himla bra uttryck som alla någongång har använt. Idag tog jag och planterade lite växter efter att de fått stå i vatten o gro till sig :) 
 
Vi åt middag och spelade spel en kväll hos Simons kollega och sambo, de hade en sådan här växt med massa skott på :) Det är ju rätt kul, inte för att man har plats att plantera om ALLA skott själv men går ju att ge bort...... :P
Idag hade de fått en del groddar/rötter i alla fall så jag tog två konservburkar och planterade dem i. Får se hur det går. Himla plaktisk ändå även detta stadig, bara att ha de små skotten i ett glas med vatten typ en vecka för att sedan plantera. 
Lovis är naturligtvis med och kontrollerar de övriga växterna i fönstret. (Hon är mest nyfiken över om det går att kräva upp jord ur krukorna...)
 
Det ser lite kul ut i alla fall, så jag är nöjd med mina nya växter :) 
 
 
 

Reggio Emilia

Publicerad 2014-02-06 17:50:44 i Med och för barn,

Hej kära vänner och andra okända läsare, HUR ÄR LÄGET?
Jag kan säga att januari månad har varit hektisk och HELT fylld till bredden både psykiskt och fysiskt med både det ena och det fjärde, men nu, nu börjar ordning att komma tillbaka.
 
Så nu tänkte jag berätta lite om ett nytt kapitel i mitt litv, nämligen tillbaka till skolbänken, denna gång på högskolan i Skövde. I Mariestad har Reggio Emilia filosofin fått ett stabilt fäste och det är många intresserade, på den kurs jag precis börjat på så är mer än hälften av kursdeltagarne just från olika förskolor i Mariestad. Jag tänkde delge två böcker som jag läst och som var vädligt bra och tankeväckande. Jag har försökt att läsa dessa två förut men hade för lite förkunskap för att faktiskt förstå dem. Men nu gör jag det :)
 
 
Detta inlägg har jag gjort med min nya leksak, nämligen en suftplatta så jag får ursäkta för ev stavfel samt kvaliten på bilderna :P 
 
 

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela