Hemmafix och pyssel för stora och små

Klänningpremiär!

Publicerad 2014-07-18 21:55:00 i Sytt,

Ja, nu hände det! Jag har några fina tygbitar klippta och klara som skulle bli en långklänning men jag har inte riktigt vågat mig på den än, det är inte tryggt trikå :P Men eftersom jag hittade en så strålande tjusig otilltagen tygrulle på Tygposten igår så var jag bara tvungen att prova :) 
Steg 1. HUR ska klänningen se ut? Jag gillar denna enkla klänning så jag tog helt enkelt den och la ut på skisspapperet för att måla av. Meeeeeen, vilket sätt är bäst? Det slutade med att jag valde att vika hela klänningen och måla av. Sen var jag inte säker på hur fallet skulle bli bak (klänningen på bilden är i totlat 5 delar) så jag delade faktiskt på en del så att bakstycket består av två delar. Om detta egentligen gör någon större skillnad vet jag inte. Det får bli att testa nästa gång :P 
Lovis älskar allt som prasslar.... :P
Steg 2, delarna. Alltså, om man inte har helt hundra koll på det dära skisspapperet så glider det lite, vilket kan resultera i att vissa delar blir lite längre.... men det är ju bara att klippa till i efterhand i så fall :) Hellre för långt än för kort! En annan notis, eftersom jag inte arbetat så mycket i tyger som har upp eller ned i sina motiv kollade jag inte så himla noga...... mer säger jag inte :P Haha. 
Första provning. Eftesom jag höftar hit och dit med allt jag gör så är ju allt också en process. Jag gillar också att ta liiite extra sömsmån vilket gör att det också ofta blir liite för stort. Meeeen, hellre för stort än för litet :P 
Detta lösta jag rätt lätt med att bara lägga en söm innanför den första. 
Sydde in gjorde jag alltså både på sidorna och baktill. Sen är det bara att klippa bort den gamla kanten, inge skönt med massa onödigt tyg :) 
Jag strunta i att nåla när jag la upp nederkanten på klänningen med nålade när vid armhålor och halsring. Det blir faktiskt skillnad. Jag ser det, men det är så tråktigt. :P 
Klaaaaaaaaar :) Det syns inte så himla bra på bilden med det är fortfarande lite svajigt nertill på klänningen men jag tycker bara att det är lite charming, blir fint fall :) Jag ville ha någon liten detalj så jag klippte till svarta band och bara gömde sömmen på axlarna. Syns inte så bra på bilden.. men de finns där :) 
 
Tjing :) 
 

Nytt från Tygposten :)

Publicerad 2014-07-17 22:31:00 i Tyg och ting,

 
Jag.kunde.inte.låta.bli :P
Men jag börjar känns mig som Pe.. eller kanske som alla andra som fått smak för att sy, det blir lätt lite i lager..liksom. 
Men jag hoppas att jag kan sätta mig med dem inom kort och få till ett par nya fladderbyxor samt en klänning. Har en klänning som jag tänkt ha som modell. Men visst är de fina? :) 

Sommarläsning :)

Publicerad 2014-07-17 22:26:57 i Tidning/Bok,

 
Något som jag förknippar med sommar och ledighet är läsning. Man kan läsa precis vad man vill och man kan göra det hela dagen för man måste inte göra något annat. Lyxigt som bara den. Det som gör läsningen bättre är om man slukas. Det känns som att det är svårt att hitta de där böckerna som man bara slukas av, för mig kan det vara svårt i alla fall. Harry Potter är en sådan serie, speciellt första boken. Dan Brown´s böcker är också sådana böcker sen är det mest ungdomsböcker.. Och nu är det då också en ungdomsserie som jag ramlat pladask för :P En svensk sådan till och med. :) Det är en trioligi så har sista boken kvar men den är himla bra. 
 
 

Jönköping - a6 och Ikea

Publicerad 2014-07-17 22:17:54 i Besökta platser,

Ja, varför inte lite hederlig dagstripp. Jag har varken varit i Jönköping eller på a6 köpcentrum innan så det var kul, mindre kul att köra i Jönköping då det var rondeller och massa körfält överallt. Men vi hittade rätt till slut :P Jag får säga att det som kommer få mig att minnas detta besök var dels en supergod glass men också lustigheten i att någon haft en aning otur med tänket när de satte ut bänkarna utanför. När vi köpt den goda glassen så insåg vi att det fanns ingenstans att sitta på, så vi gick ut. Där hade det börjat att både regna och åska... men längst det långa taket fanns bänkar utsatta, en meter utanför. Alla bänkar stod knappt en meter utanför taket och var då blöta. Öhhhh, what? Lite längre bort låg IKEA, man kunde gå under tak den lilla biten och där fanns också några bänkar. Dessa var under tak men nymålade så det gich inte att sitta på dem heller... :P Lustligt, eller hur? 
Vi hittade lite grejer där med så klart, några fynd är:
Ikea, jag köpte ett tyg som kommer bli nya köksgardiner :) Den hängande krukan med klistermärka fom hell hade jag tänkt hänga i köksfönstret men får kanske bli någon annanstans. Tips på fin hängande växt? :) 
Ernst.. jag ska jag säga. Han är mysig. Jag hittade både muggar, skålar, ljusstakar och dessa lyktor. Fanns med olika text på. De var också himla mysiga dock gillar inte min sambo ting med text på, de är bara ting med text på. :P Så därför blev det inga nya muggar eller skålar :P 
 
Jag hittade en jättefin stickad marinblå tröja på VILA, min första sen jag var liten typ. Känns kul med nytt, dock blir man ganska varm så inte helt säsong än för stickade tröjor :P 
 
 

Byxor till små

Publicerad 2014-07-17 21:59:45 i Sytt,

Jag fick frågan för ett tag sedan av Simons syster om jag kunde hjälpa till att skapa ett par "fladderbyxor" till hennes fyraåring, och det har hängt lite i luften fram tills i söndags när det fanns tid och lust för att plocka fram symaskin och tyg. Jag själv har gjort modellen fyra gånger nu men då har jag bara följt mönsterpapperet som jag fått av Pe, men nu skulle jag anpassa mönstret till någon annan som är mycket mindre. Vi tog ett par andra byxor till hjälp som också hade mudd ner till och upp till sen fick jag saxen i min hand och fullt förtroende. DET var pirrigt kan jag säga, men tillsammans kom vi fram till hur vissa delar skulle vara och sen fick Jenny nåla och sy allt. När alla delar var ihopsydda helt utan att vi kontrollkollat en enda gång med fyråringen om vi var i närheten eller ej till vad vi ville uppnå så var det dags att prova................. 
 
Men alltså, jag tror nog inte att det går att misslyckas. Vilket är fantastisk bra när man får lust att sy ett klädesplagg :) Byxorna satt som en smäck och de blev jättefina. Jag blev stolt. Nägon la fram tyg och sax till mig och gav mig ett förtroende till att jag skulle kunna starta upp och skapa ett mönster till ett par byxor. Och jag lyckades. Jag lyckades även få Jenny att se hur man skulle tänka med sömmar och ihopsättning av de olika delarna. Det ska vara enkelt och kul att skapa något, annars kommer man inte igång  :)
 

Hantverksmässan i Hjo -2014

Publicerad 2014-07-17 21:40:27 i Besökta platser,

Vad är inte en bättre start på semestern om inte ett besök på Hantverksmässan i Hjo så sej! Precis som förra året så har det fint väder (lördagen alltså, söndagen var väl lite osäker) massa folk, trångt på var enda parkering samt massa fint hantverk!! En del kände vi igen sen förra året men det fanns också en del nytt, iår fanns det några utställare som hade gjort jättefina fåglar och de var helt fantastisk fina. :) Men några fynd gjorde jag :) 
Denna "kasse" hittade jag först. Keramik och tål diskmaskintvätt! Jag tänkte dock plantera i den, tror det kan bli fint :) 
Precis som vanligt går jag och plockar på mig massa kort! Glasateljen var en av utställarna som gjorde vackra fåglar :) 
Trä. Enkelt och vackert. Jag är väldigt svag för hjärtan så jag kunde inte låta bli :) 
Men mitt favoritköp var nog ändå denna ring! En gammal gaffel i nysilver :) Förra året hittade jag en ring av en gammal sked så det föll sig rätt narturligt :P Tänk om man kunde lära sig att göra egna :P :) 
 
Jag gillar mässan väldigt mycket om tycker absolut att du ska åka dit nästa år om du inte varit där :) Finns så mycket vackert att titta på och man tröttnar inte som på en vanlig marknad när varannat bord är sockar eller naturgodis, det är variation :) 
 

Dagsutflykt

Publicerad 2014-07-06 10:19:52 i Besökta platser, Bilder/Foto,

Igår blev det utflykt till Lugnås och kvarstensgruvan. Lugnås ligger precis utanför Mariestad mot Götene till. 
Tydligen så är det inte så många kvarnstensgruvor kvar idag som fortfarande är öppna så denna är lite unik. Förklaringen var att när man var klar i en gruva och skulle börja på en så ny så fyllde man den eller senare sprängde så att den föll ihop. I Lugnås ligger gruvan i en mysig lövskog, och intill är byggnader uppbyggt för att få en liten hint av hur det kan ha sett ut. Guide följer med och berättar när man ska ner i gruvan. Försäljninga av glass fanns med. Himla mysigt ställe iaf. 
En i sällskapet hade varit här vintertid och gått runt med hunden och det skulle vara jättefint i här i skogen då berättade han. 
En liten sträcka att gå mellan parkeringen och gruvan, nästan överallt fanns små bänkar man kunde sätta sig och begrunda naturen en stund på. :P 
Ingen gruva utan fladdermöss! Sommartid bor de visserligen ute och några bor i dessa fladdermössholkar
Att få ut en kvarsten var ett projekt som tog cirka 1 månad. När man fått loss den från berget skulle den fraktas ut ur gruvan utan att det sprack, vilket verkade vara ganska vanligt. Överallt runt gruvan såg man lämningar av spruckna gamla stenar som bara lagts åt sidan. 
Här har man grävt ut två stenar. Eftersom det tog sådan tid att få loss en sten och att de hände att de sprack så arbetade man med flera stenar samtidigt nere i gruvan. Medellivslängden var typ 35år eftersom de fick så mycket damm i lungorna.... 
Botten av en gammal sandstrand prydde delar av taket. 
Trädet och stenen, här har de stått läänge ihop.
 
Det finns så mycket vackert att se i ens närmiljö som man glömmer bort eller inte känner till. Det är kul att åka runt lite ibland. Karlsborgs fästning och Läckö slott står också på besökslistan under sommaren :) 
Har du några tips på vackra platser i Sverige som du tycker att andra borde besöka? 
 

Ljusfat och sista kuddfodralet :)

Publicerad 2014-07-04 16:59:49 i Hemma hos mig, Sytt,

Igår så spraymålade jag ju ett fat som fått stå och lukta av sig nu under natten och jag får säga att jag blev nöjd med resultatet. Hittade fina ljus långt där inne i skåpet dessutom :P 
När jag var klar med ljusfatet så såg jag att jag fortfarande inte gjort sista kuddfodralet till soffan så fick ta fram symaskinen. MEN, min hjärna har tagit semester så det blev inge vidare, haha. Men tittar man inte så noga så överlever man.... tills vidare :P 
Tycker helheltsintrycket blev bra. Olika former och nyanser av grönt som går igen genom hela rummet. Jag är nöjd :) Nu har vi helg
 

Sommar med Ernst

Publicerad 2014-07-03 22:34:07 i Hemma hos mig, Pyssel,

Alltså Ernst.. mysfarbror om nått men jag har alltid lite svårt för han av någon anledning. Sen när han börjar att berätta om sina tankar och känslor så inser jag bara att han är en manlig äldre variant av mig själv. För jag funkar så, bilder och känslor och former i ett virrvarv. Fast han har sååååå mycket mer. Hans tankar måste vara helt fantastisk vackra, jag blir lite avundsjuk :P Men jag kollade i alla fall på Sommar med Ernst idag, först på datorn och sen på två så att jag kan hänga med i personalrummet när Ernst kommer på tal. (ALLA kollar tydligen på Ernst.) Men jag fastnade för något som han sa vid flera tillfället och det var detta med spänning. Det ska vara spännande att kliva in i ett rum, det ska finnas saker att upptäcka och det ska skapa nyfikenhet. Så, precis så vill jag ha det hemma. Jag tycker att vit inredning är himla fint och det är riktigt coolt med de som lyckas hålla en röd tråd genom hela hemmet med en viss stil men det känns som att det är så långt från mig själv så det går bara inte, jag gillar så mycket olika saker. Saker, former, färger, känslor och riktningar.. Men om jag skulle satsa mer på detta med spännande och nyfikenhet så kanske det skulle bli enklare och jag skulle inte känna mig låst i att det måste bli inom en ram. Meeeeeeeeeeeeen, i alla fall. Jag fastnade lite på detta med ljus iaf så jag tog och leta fram sprayburken och målade ett fat som ska stå på soffbordet med olika färgade ljus. (Som kommer gå i samma färger som gardinerna o filten i soffan). 
Fatet kommer från min mormors hus, minns inte vilket material tyvärr. Liknande fat brukar finnas på loppisar och secound hand. Jag har försökt att putsa upp det men var fortfarade lite flammigt så inte hittat någon bra plats för det, mer än i julas när jag hade figurer i betong på :P 
Åter igen, det finns sprayfärg och det finns sprayfärg. Jag köpte denna billigare variant och är inte alls nöjd med hur den täcker, torkar eller luktar. Föredrar Panduros... 
Typ vitt, men efter nästan 2 timmar lukar det fortfarande så vill inte ta in det i lägenheten... Tog den blanka färgen (har matt också) för att jag vill ha kontrast med det mattmålade soffbordet. Får se om det blir bra, första intrycket är att det är en vanlig porslinstallrik. 
Lite ljus som jag rotande fram, skymtade fler längre in i skåpet :p Får se imorgon hur min konstellation artar sig 
 
 

Det växer! :)

Publicerad 2014-07-03 22:09:31 i Hemma hos mig,

De som har blivit så långa är koriander och i lördags förmiddag så fanns det inget grönt alls synligt i den behållaren. Det har bara sagt pang! Lite häftigt

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela