Hemmafix och pyssel för stora och små

Maaat :)

Publicerad 2014-03-30 16:02:55 i Hemma hos mig,

Jag och Simon har börjat att göra en del mat fram Ica´s app, de har rätt mycket recept. Alla recept finns på nätet också men appen är himla smidig. Man kan logga in med sitt icakort, bestämma butik och så kan du få en inköpslista, utifrån recept du valt och så blir inköpslistan efter hur de står i butiken. Huuur coolt som helst, faktiskt. 
 
Detta är en sallad men en syrlig tzatziki typ. Jag gillar den, blev massa mat men man hade kanske velat ha lite mer sting, hacka mer chili eller nått kanske. Men annars lätt och smidigt :) 
http://www.ica.se/recept/bulgursallad-med-halloumi-och-citrusrora-716370/

Sy-resan fortsätter :)

Publicerad 2014-03-30 15:53:43 i Hemma hos mig, Sytt,

 
Jag fick som idé att jag skulle sy nya fodral till småkuddarna i soffan, vi hade 3olika varianter och några av dem började att bli trasiga. (vet inte om Lovis varit på dem i smyg eller om det bara var dålig kvalite.) Så jag tänkte att jag skulle ta o sy nya :) Simon var med mig till Tygposten i Skövde och vi hittade 3 olika tyger som vi gillade (min grundidé var att ha vändbara kuddar så att man kunde bestämma om man ville ha färg, eller gråa stilrena kuddar) och så här har de blivit som jag gjort klart hittillis :) Samma grå färg på baksidan av kuddarna, ränder på två och en helgrön så här långt. Har några fodral kvar att göra, sen har jag inte bestämt mig än för om jag ska göra samma fodral till prydnadskuddarna i sovrummet.. men men :P 
Här följer lite bilder på processen :) 
 
Jag tänkte köra igång med detta projekt tidigare än vad som blev, men när jag vek upp tygerna och fick se att det var smått snett klippta så att jag gick lägga mer tid än jag trott på att bara klippa mina mått. Men som tur var så fick jag mer tyg för pengarna istället för förlite så det var ju alltid något^^ Tjejen i kassan såg rätt ny ut så kan också förstå att det kan vara lite klurigt. Men men 
Sen satt jag en stund och klurade på vilken sida jag ville ha.. beroende på hur tyget är i soffan och så vidare så tycker inte jag att man automatiskt bara ska ta "rätt" sida. Utan den som blir estetiskt snyggast :P 
Sen kom detta. Jag hade bestämt mig för att inte göra någon "superlätt och snabb vikvariant" till fodral utan jag ville ha ordentligt, med dragkedja. MEN, hur syr man enklast i en sådan?? 
Jag kom i alla fall fram till att om man nålar alla andra sidor först, innan man ens provar att nåla i dragkedjan så blir det onödigt pilligt. Så det är nog faktiskt enklare att bestämma var dragkedjan ska sitta och nåla fast den först, samt sy fast den innan man bryr sig om att nåla resten. 
Men det var svårt att få till en rak söm.. men förhoppningsvis är det väl ingen som kommer hem o granskar mina soffkuddar så kritiskt. De är hemmasydda iaf :) 
Jag brydde mig inte om att klippa jämna kanter överallt, på alla kuddar. Utan körde på ändå.
När allt var klart med den första kuddan var spänningen olidlig. Faktiskt. Vända rätt, MÄTA så att det fortfarande är de mått men vill ha :P och sen är det bara att bege sig till soffan och installera sig o sin nya skapelse :) 
 
(Ber om ursäkt för suddiga bilder men det var dåligt ljus)
 
Jag har gjort de andra två kuddfodralen på samma sätt som denna första, för har inte kommit på något bättre eller enklare sätt. Har DU tips så dela gärna med dig :) För att vara mina första "riktiga" kuddfodral så är jag väldigt nöjd
 
 

Sydax, fortsatt resa med symaskinen!

Publicerad 2014-03-24 17:45:07 i Sytt,

Ja, eftersom jag har börjat att bli duktig på att inhandla tyg så får jag även börja försöka göra någonting med dem. När jag var och hälsade på hos sambons föräldrar sist hamnade vi i en liiiten underbart söt tygbutik inne på en liten innergård. Typ världens minsta tvåvåninghus.. ursött. Där i alla fall hittade vi (jag o simons mamma) ett tyg som skulle passa som byxor. SAGT OCH GJORT, jag handlade tyget eftersom jag fått ett byxmönster av Pe sist vi sågs (då var vi bland annat på Stoff och stil i gbg^^ men det inlägget blev inte upplagt eftersom jag skulle göra det via plattan o hela sidan hakade upp sig) så det var liksom BARA att köra. 
Nu några helger senare, gjorde jag i lördags mig redo för detta byxskapande. 
Harembyxor typ, i trikåtyg. (Jag och Pe har haft diskussioner angående Trikå och Jersey-tyger men det enda vi har kommit fram till är att det är krångligt att veta vad som är vad så vi håller oss till samlingsordet trikå ett tag till.) Jag kan börja med att säga att det var faktikt lättare att hitta mönsterpassning än vad man kanske kan tro. 
Eftersom jag skulle ha två delar av alla delar och inte visste hur jag bäst skulle göra så tog jag helt enkelt och prova. Vad kom jag fram till? Jo, förslag nr 2 är lite bättre. Vik mönstret och vik tyget. Detta passar sig då harembyxor inte har någon given fram eller baksida utan man får välja själv.Detta byxben gick lättare att få snygga sömmar på då mönstret i tyg gick i hop bättre. Det gick fortare att klippa ut och tyget blev rakare. 
Ett tips, bara för att logiken finns i ditt huvud behöver det inte vara samma logik för symaskinen. Detta är en mindre bra söm eftersom alla de små topparna kommer synas.. mindre snyggt alltså............. (nej jag sprätte inte upp allt jag hade sytt när jag väl insåg detta utan sydde över från andra hållet.) Jag har ingen overlock utan syr med vanlig maskin, sicksacksömmar fungerar bra på trikå eftersom det är en elastisk söm. 
Nere vis benen och även i midjan så syr man på en "mudd" eftersom byxorna är räääätt vida så blir det till att använda många nålar så att man får till snygga veck. Men om man börjat att sätta en nål varje "kvart" så blir det lite lättare och tyger blir mer jämnt fördelat. 
Finfint :) 
Detta steg med midjan och anklarna var det som tog längst tid och var pilligast. Annars gick det väligt fort får jag säga och detta var mina första byxor, ever! Jag är redan sugen på att sy fler :)
 
Jag tog tyvärr inte fler kort under processen så har inget mer att del i bildväg. Men hoppas ändå att du blir lite inspirerad :)   

Påskpynt!

Publicerad 2014-03-24 17:05:58 i Allmänt, Hemma hos mig,

Jag har kommit på att det där med påskpynt är faktiskt något som jag har varit dålig med och knappt ägen mer än några få färgglada fjädrar. SÅ, därför inhandlade jag idag tre nya kompisar på Lilla Ting här i Mariestad. Fruktansvärt söta står de där på sina långa ben och vinglar till ibland pga en stor stålfjäder inuti. Och de finns i vääääldigt många färgkombinationer så det var nästintill omöjligt att bestämma vilka man skulle ta med hem. Men jag och sambon kom efter en stund överrens om vilka vi ville ha samt var de skulle stå. 
 
Hur kommer du att påskpynta?
 
 

Boktips

Publicerad 2014-03-02 15:55:07 i Allmänt,Jag vet inte om jag har tipsat om denna bok innan man den är värd att repetera i så fall. Boken är skriven av Elisabeth Nordin-Hultman och handlar om hur vi ser på barn, eller rättare sagt hur vi väljer att se barn i olika situationer. Miljön är en röd tråd genom hela boken och nästan varje sida har massa tänkvärda frågor att fundera på. Vissa delar av boken är lite sega och tunga att läsa men annars riktigt bra.
ALLA pedagoger i förskolan i Mariestads kommun läste denna bok förra året och hade bokcirklar så att vi fick chans att diskutera med pedagoger frön olika förskolor och inte endast med dem som vi arbetade med. Det var riktigt spännande och man fick upp ögonen för en hel del.
(Jag gör inlägget från plattan nu och bilden är superliten, om det skulle vara så när inlägget är klart så heter boken "Pedagiska miljöer och barns subjektskapande")

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela