Hemmafix och pyssel för stora och små

Tomaterna

Publicerad 2015-07-30 11:50:38 i Hemma hos mig,

Det var ett tag sen ni fick se något av våra tomatplantor som vi fick. Kan säga att vi är himla glada över att det kommit tomater på båda plantorna, såg lite osäkert ut ett tag om det skulle komma några på ena plantan men nu ploppar det upp några i veckan :-) 
De hade inga längre blompinnar på Ica.. Tror att de är 50cm långa. Så, tomaterna har växt till sig bra. Nu väntar vi bara på att de ska bli röda också :-P 

Krympplastspyssel med Malin

Publicerad 2015-07-28 19:22:20 i Hemma hos mig, Krympplast, Pyssel,

Ja, vad kan man hitta på när det regnar ute? Pyssel är väl det bästa tror jag :) Det uppstår alltid nya tankar och ideer i möte med andra, vilket ni vet vid detta laget att jag verkligen gillar! :)
 
Malin hittade mina färgade kedjor och ville göra utifrån dessa, det ledde till regnbågen. Som utvecklades till ett jättefint litet moln med färgat regn :) 
Själv ville jag prova ett halsband med "delat" motiv. Så det blev en katt och en fågel. Det är också första gången som jag provar min färgade plast så det var lite intressant med. Den är mycket hårdare än den genomskinliga. Så det var lite svårare att klippa i men det blir verkligen en stark och fyllig färg när man hafe plasten i ugnen. 
Den färgade plasten har en ruggig sida och en slät. Jag målade konturerna på olika sidor på mina motiv för att se om det blev någon skillnad när de hade varit i ugnen. Vilket det blev. Målar man på sidan som är ruggig så syns pennan från både håll, målar man på den släta sidan så syns endast pennan från det hållet. 
Jag kan säga att det inte gick att klippa i "kröken" på svansen utan jag använde min håltång och gjorde så många små hål som det bara gick, det sista lämnade jag bara men det tänker man inte på nu när katten är så liten. :) 
 
Visst blev det fint?! Inspiration hittade vi på Pinterest och google. Finns mycket fint att titta på om man bara vet vad man ska söka efter :P 
Tjiing

Tihi.

Publicerad 2015-07-26 22:16:46 i Hemma hos mig, Sytt,

Det blev en klänning till idag :) Med tyg som jag hittade för nedsatt pris på tygposten en gång jag var där. Jag gjorde halslinningen och ärmfållen i grönt för att bryta av lite.  Vet inte än om jag ska sy på en ficka.. Får väl gå in mig lite först kanske. Tjusig blev den i alla fall. 
 

Helt helt helt klar :)

Publicerad 2015-07-25 13:50:04 i Hemma hos mig, Sytt, Tyg och ting,

Tänka sig. Den blev färdig och det var inte vidare svårt. Dock behöver jag kolla över inställningen på symaskinen för när jag använder tvillingnål. Tycker inte att det blir helt bra när jag väl anväder den.. 
Jag blir påminnd varje gång jag ska nåla något som är runt att det bästa sättet är att börja på Hel och Halv, för att sedan ta ut Kvart i och Kvart över på tyget. Då blir det jämt fördelat och man slipper göra om för det blir oftast bra på första försöket. Men som sagt, jag blir påminnd för att jag inte kommer ihåg :p Haha. 
Halslinningen var lite större än själva mudden, tror nog kanske att det alltid är så men det gick att lösa genom att nåla och dra lite i tyget under tiden som jag sydde. Det stod inte hur bred man skulle göra kanten men att man kunde klippa bort överflödigt tyg efteråt så jag antar att det är en smaksak. Jag tog ca 1cm. Jag valde också att trä tvillingnålen med två olika färger men det syns inte så mycket, men en detalj :) 
 
Ett bra och enkelt grundmönster får jag säga. Tidningen som mönstret är ifrån har jag lånet på bibblan, det är bara att tralla dig för du lär antagligen hitta massa kul att låna hem :) 

Kanske kan bli lite bättre..

Publicerad 2015-07-24 21:36:00 i Allmänt,

..om jag ställer in så att mina inlägg inte kommer i buntvis utan lite utspritt. Finns ju en fiffig inställning för sånt. Jag är ju så himla duktigt på att lägga ut tex 4grejjer åt gången... :P 

Klänningdax

Publicerad 2015-07-24 19:33:40 i Hemma hos mig, Sytt, Tyg och ting,

 
 
Jag funderade hitan och ditanom jag skulle bryta av med annat enfärgat tyg, om jag skulle sätta på någon ficka, om jag skulle göra kortare ärmar... men eftersom jag ofta får så mycket att fundera på så körde jag bara efter mönstret. 
Min inspiratör och guru, Pernilla sa en gång att det blir aldrig bättre än vad man nålar. Så jag har börjat att nåla noga samt stryka sömmar. Jag har sett fördelar med detta. Trot eller ej. :p 
Denna gång tog jag faktiskt inga bilder under skapandets gång, mönstret och instruktionerna var faktiskt väldigt enkla, dock har jag inte sytt halslinningen än så där kanske jag stöter på problem. Bara gjort det en gång innan. Men jag har fållat klänningen nertill så är på väg! :P 
Jag valde att sy efter storlek 42 men jag hade nog gott och väl klarat mig med 40. I midjan blev den ganska lös, mina tankar vandrade iväg till till hippies :p Men annars satt den bra över axlarna. Till midjan tog jag ett smalt skärp och det blev ganska bra, gillar längden och modellen överigt. 
Tyget var väldigt bra för man ser nästan inte sömmen där jag sytt ihop över och underdel. 
Egentligen skulle jag nog bara kunna ta in lite på mönstret just här vid midjan så att midjan blir mer markerad. 
 
Annars är jag nöjd :) Men nästa gång får det nog blir lite roligare tyg eller färgkombinationer :) Och kanske en ficka.
Peeeace out!
 

Biblioteksspan

Publicerad 2015-07-24 09:10:00 i Hemma hos mig, Tidning/Bok,

Besökte bibblan i början av veckan och lånade med mig en ny tidning :) Tänkte att jag skulle försöka pilla ihop en klänning, som den blå på framsidan :) 
 
 
Efter att ha pärlat med de pyttesmå pärlorna det sista så ska det bli skönt att få arbeta med lite större material. Jag har dessutom lite tyg hemma som jag kan använda så behöver inte ens åka iväg o köpa nytt. Hiiimla bra. Haha. Men jag har siktat in mig på att klänningen kommer gå i grönt. 
 
Sen ja, jag vet. Jag har inte sytt klart den förra klänningen än. Har endast fållning kvar. Men något hindrar. Tror att det är lite som när min kompis målar tavlor, när hon är nästan klar så målar hon över allt med vitt och börjar på ett nytt motiv. När jag gjort klart fållning så kan jag inte göra mer, då är den klar och färdig för bedömning. Tror kanske att det är det som gör det hela jobbigt, så länge den ligger kvar på skrivbordet så är den okey oavsett.. :P
Jaja, jag har 1 ½ veckan på mig så borde hinna att även göra klart den. 
 
Tjiing
 
 

Mera mini-hama

Publicerad 2015-07-23 17:43:34 i Pärlor,

Igår började jag på ytterigare ett armband med mini-hama. Jag fick den strålande ideen att utgå från origamidjur. Men jag kan säga att det var faktiskt inte riktigt så lätt som jag trodde. Sen att alla pyttesmå pärlor ligger blandat i en påsa, och varje färg finns i ca 4 olika nyanser gör att allt tar lite extra lång tid :P 
Men till sist hittade jag en bra och enkelt bild att utgå ifrån, för att leta efter bra bilder på Pinterest det tar också en massa tid. Finns så himla mycket fint att kika på. :P
Det blidde en pippifågel. Jag funderade länge på om jag skulle ha den i samma färg, samma nyans, bara kontur i färg, en form i varje färg eller bara massa blandade färger.. Men efter att ha rådfrågat min andra hälft så blev det till slut så här :) 
Kan också tipsa om att det är bra att ha något smalt verktyg till hands för att kunne plocka upp pärlor som hamnat fel. Jag använde min pärlfil men går säkert lika bra med en, tja, tandpetare. 
Jag har tyvärr så smala underarmar så motivet blev kanske lite stort..meeeeeeeeeeen..jag gillar ju sånt. :P Jag är lite sugen på att pärla en power puff pingla eller något annat lite kul men då behöver jag mer svarta prälor. Var inte så många svarta i den blandade påsen så jag kan rekommendera att köpa extra svarta, precis så som jag gjort med de genomskinliga :P 
 
Tjiing

Åh, Titta!!

Publicerad 2015-07-21 11:03:45 i Pärlor,

Pappas Pärlor lade upp denna bild på Instagram förut, I löv it. 
 
 
 
 

Mini-Hama

Publicerad 2015-07-21 11:00:52 i Pärlor,

Igår satt jag och pärlade lite, kan säga att man sitter inte i någon ergonomisk ställning direkt och jag har en aning ont i nacken idag... men men :P 
 
 
Jag kan tänka mig att det vore snyggt att pärla något liknande och sätta på en ljuslykta. Eftersom pärlorna är så små och nästan genomskinliga kan jag tänka mig att det blir ett snyggt sken och fin effekt. Men det får jag prova en annan dag :P 
 
Kan säga att eftersom pärlorna är sååååååå små så är det inte helt lätt att handskas med dem, ett tips är en hjärtformad skål. Själv har jag flera stycken men kan tänka mig att du säkert också har någon i ett skåp någonstans. :P Blir mycket lättare att hälla tillbaka pärlorna då i påsen/burken. 
Tada!

Gjort armbandet på precis samma sätt som tidigare. Pärlorna smälter fort så man får vara snabb med strykningen innan man fått av pärlmotivet från själva pärlplattan. :) Nästa gång blir det nog en smalare variant, såg det någonstans på Pinterest och det var himla snyggt. 
Tjing!

Hjo - Slöjdmässa 2015

Publicerad 2015-07-13 18:12:11 i Besökta platser, Pyssel,

Ja, vilken fantastisk mötesplats. Jag gick och fantiserade lite under tiden som jag strosade runt, "vad skulle jag kunna ställa ut om jag fick för mig detta?"  Många är så himla duktiga, de har verkligen hittat sin unika inriktning. Själv simmar jag runt och vill helst prova allt vilket gör att jag tyvärr inte får något djupare inriktning. Det är synd, himla synd. Men men. 
 
Precis som alltid så fastnar jag ju för smycken. Silversmycken, besticksmycken, träsmycken, porslinssmycken.. mm. Just detta med porslin är något som jag alltid tyckt vart så himla läckert. Jag vet inte varför men jag gillar väl formen, färgen och just att det är lite ovanligt. Men ändå något bekant. För det är mycket gammalt porslin som man känner igen.. Jag googlade lite och hittade en sida som förklarar hur man går till väga när man gör just porslinssmycken, jag tänkte att jag delar den med er här. Jag kommer antagligen inte prova på många år (bestickssmycken kommer nog bli provat före, det är ju också rätt fränt) men det är kanske någon annan som vill prova. Sen kan ni ju dela med er om hur det har gått :P 
 
http://svenska.yle.fi/artikel/2012/04/15/porslinssmycken
 
Tjing!
 

I någon annans trädgård

Publicerad 2015-07-13 17:59:24 i Besökta platser, Foto,

Ja, eftersom jag inte har någon egen trädgård (än) så får jag ju söka inspiration, kika runt och drömma mig bort i andras. Förra veckan så hamnade jag hemma hos Ann-Britt och fick med mig massa intressanta tankar hem på saker man skulle kunna skapa eller tillföra i skapandet. 
Betong. Vilket häftigt material egentligen.. tungt, ordentligt, maffigt, grått, vackert och skört på samma gång. Helt beroende på vad man gör med det. Det är väl just detta "göra med det" som gör att betong är så charmigt. Det finns liksom inga rätt eller fel. Man väljer själv om det ska vara en diskret detalj eller en iögonfallande skapelse. Det jag tyckte var så vackert med just Ann-Britts trädgård vad alla små ting som gömde sig och som smög fram under tiden som man strosade runt och tittade. Små figurer bland blommorna, något som gömmer sig i den gråa grusgången eller i stentrappan. Det är sånt, det lite oväntade som jag totalt ÄLSKAR. Jag tycker inte att allting behöver självklart och uppenbart, det blir mycket mer intressant att vistas på en plats eller i ett rum om man själv tillåts utforska det. Istället för att allt ska serveras direkt. Då tappar man intresset. 
 
Så.. du kan ju föreställa dig hur mycket mina tankar har virvlat runt efter detta besök. Tunnor, krukor, skålar, dörrmattor, handdukar, glas, porslin, muttrar, figurer och filurer samt massa annat. Jag och Sofia pysslade med betong en gång i hennes lägenget i Karlstad. Vi hade past över halva vardagsrummet och dess möblemang för att skydda mot damm och stänk. Men det var kul. Dock blev det mest ljuslyktor, så stora krukor hade inte vart ett alternativ :P 
 
Jag behöver alltså en stor trädgård.. och ett stort förråd för mitt utomhuspyssel, haha. Vad kan du tipsa med gällande skapande i betong? Vad skulle du vilja prova att skapa? Och har du något tips på vad man ska utsmycka betongskapelser med? 

Fengerfors bruk

Publicerad 2015-07-13 14:43:47 i Besökta platser,

På en biltur genom Dalslands vackra natur hamnade vi här, Fengerfors Bruk. Får säga att det var ett lugn, stillhet ihop med lite duggregn. Riktigt mysigt faktiskt, eget bageri samt fik. En konsthall i mörker med massa granar i som förstärke de upplysta naturbilderna på väggarna var nog det mest spännande och annorlunda. 
 
http://bruket.se/
 
Jag är hopplöst svag för smycken. Denna ring, skapad av en fotograf som höll till på bruket blev snabbt en favorit. Motivet i ringen är varuautomaterna i Järbo, ett stenkast från där jag är uppväxt. Automaterna är K-märkta idag men är fortfarade i bruk så man kan åka dit och köpa lite godis om man vill :) 
Miljön kring cafeet var också himla mysig. Vad sägs som en flyttbar grill i form av en gammal tv? 
 
Hur gullig vad inte denna?

Ett vackert litet armband

Publicerad 2015-07-13 14:28:25 i Pärlor,

Visst är det fint!?
 
 
Och nej, jag har faktiskt inte gjort det själv. Vissa saker låter man helt enkelt skötas av andra, för andra är ibland lite bättre. Detta gav jag bort till en fantastisk människa som jag träffar alldeles för sällan, men det är väl så med alla fantastiska människor. Det kommer saker ivägen, så som avstånd.
Armbandet är gjort av en annan fantastisk människa, så det finns allt fler som tur är, på lite närmare avstånd :)  

Semester

Publicerad 2015-07-04 22:10:37 i Allmänt,

Ja, så har det gått ytterligare ett år. När man var liten tyckte man att tiden gick så himla långsamt, nu bara rusar den. 
 
Jag har inte pysslat så mycket på sistone. Men jag har funderat på en massa pyssel :) Jag känner flera just nu som går och väntar barn, känns som att det är gravidmagar överallt så jag är nog inte ensam om detta :P Det är väl mest doptavlor som jag pillar med, eller tänker pilla med. Väldigt spännande faktiskt. Och som ni vet så gillar jag inte att göra samma sak två gånger utan vill göra nytt eller annorlunda hela tiden. Vilket är utmanade men också något som blir extra bra då det blir mer personligt. 
Jag har påbörjat en present denna veckan, jag har tänkt kombinera hobbyfärg och pärlor. Tror att det kommer bli bra när det blir färdigt :) Vågar dock inte visa er förren jag lämnat över tavlan. Soooom vanligt :P 
 
Mja, vad gäller semesterplaner så har jag nog tänkt att försöka både göra så lite och så mycket som möjligt. Pyssla, läsa någon spännande/roligt bok, träffa massa människor som jag inte sett på länge, bada, köpa cykel, besöka hantverksmässan i Hjo, vandra i naturreservat, äta massa god frukt och soooooooooova. 
Om jag har dessa förväntningar eller mål så borde jag väl i alla fall lyckas få några rätt på dessa veckor. Ikväll någon gång kommer i alla fall en gammal kär vän samt make på besök, så där kan vi börja. 
 
Simma lugnt :) 

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela