Hemmafix och pyssel för stora och små

Haft besök!

Publicerad 2015-03-29 13:21:00 i Allmänt, Sytt,

Fick besök i helgen av en kompis från Karlstad. Vi tog bland annat en trip igår till ett soligt Lidköping där vi strosade på torget tillsammans med massa andra vårglada männsikor och marknadsstånd. Om du inte har varit i Lidköping så kan jag rekommendera ett besök där, så himla fint. Kullerstensgator och massa söta små hus och butiker. Vi käkade på The View som låg en trappa upp vid torget (ovanför Gina tricot) och som hade jättegod mat samt väldigt trevlig personal.  
 
Men vi hann med lite pysslande också. Jag och Malin brukade pärla armband ihop när jag bodde i Karlstad, vilket vi fortfarande gör ibland när vi ses. Igår hjälpte hon dock till att sy ett par fladderbyxor. :) Eller ja, hon fick i uppdrag att nåla. Vilket låter som en lätt uppgift men man nålar ganska flitigt kan jag säga, eftersom det är så mycket tyg. 
 
 
 

Lite mer än en månad försent..

Publicerad 2015-03-22 17:47:46 i Papper och Scrapbooking, Tavla,

..så kom äntligen dop-presenten till sin familj!  Men bättre sent än aldrig :P 
 
 

Sist gång jag gjorde doptavlor så pärlade jag mycket och det var också pärlfigurer som prydde tavlan. Denna gång ville jag prova något nytt och körde med papper. Tror att alla olika papper och figurerna kommer från samma block, köpt på Panduro. Ramen är köpt på IKEA.
 
Ballongerna sitter med både lim och små "kuddar" för att få lite 3D effekt. Sen knöt jag med garn, hade kunnat rita tråd med penna men kände att garn blev lite roligare. Livligare. 
Under ugglorna sitter små kvadrater som jag bara klippte och vek till. Att limma kunde vara lite klurigt för jag ville inte kladda ut limmet eller trycka för hårt på kvadraten så att den tappa formen.  
 
Garnet tejpade jag fast på baksidan av den lilla ugglans vinge :) 
 
Jag personligen tycker den blev supersöt :P 

En pysslare till en annan

Publicerad 2015-03-22 17:28:15 i Allmänt, Pyssel,

Jag vet inte om alla uppskattar hemmapysslade ting, jag vill väl tro att alla i min närhet gör det. Har aldrig hört något annat i alla fall när jag kommer med mina alster :P 
I går så hade vi lite firade för min mamma och mig, och jag fick detta av en gäst. 
En inbunden skrivbok, gjord från grunden. Den är i lagom format både storleksmässigt och sidmässigt. Och om vi går tillbaka till inledningen av inlägget, jag är väldigt förtjust i hemmagjorda grejer. Jag vet med mig själv att jag lägger ner tid och energi på saker jag gör, så då vet jag också att det jag själv får har fått samma tid och energi av sin skapare. 
 
Pärlorna har verkligen en läcker färg också men har inte bestämt mig än för vad jag ska göra med dem, men som Ann-Britt sa "Man kan väl aldrig få för mycket pysselmaterial" 
 
Vad ska jag skriva i då? Mja, jag vet inte. Men kanske borde man ta upp dagboksskrivandet igen för det är himla kul att läsa de där gamla böckerna några år senare. På tisdag fyller jag 27 så det blir en bra start, alltid händer det ju nått :P 
 

Börjat på en tygkasse!

Publicerad 2015-03-01 20:19:51 i Hemma hos mig, Pyssel, Sytt,

Igår förmiddags satt jag och klickade runt på olika bloggar efter beskrivningar på tygkassar. Finns ju en del olika varianter att välja på men jag fastnade till slut på http://heimlagasyblogg.blogspot.se/2008/12/hur-man-syr-en-tygkasse-i.html. Pedagogisk och bra med bilder och beskrivning. Såååå jag drog fram min "andra tyglåda" och kollade efter vad jag hade som kunde passa som just en kasse. 
Visade sig att jag hade mer tyg än jag trodde... förvånad? Nä.. 
Tygerna samlade jag på mig när jag bodde i Karlstad och vi hade fondvägg i tyg på två ställen i lägenheten, plus att jag sydde fodral till ryggstödskuddarna i dåvarande soffan. Så det är stora tygstycken eller stora fodral. Vilket egentligen passar super till att göra om :) 
Detta har varit ett kuddfodral, kändes som att det var bra bredd. Men började med att sprätta upp gamla sömmar. 
Klippte till två lika stora delar.. minns dock inte måtten. Körde lite på känn, vad som skulle kunna bli en bra storlek. Men ca 45cm bred och kanske 50cm långt.
Räta mot räta och sy ihop. Eftersom tyget lätt fransade sig så sydde jag två gånger runt. Vet inte om det hjälper eller förvärrar, men det känns bra. Helt enkelt. 
Jag bestämde mig för att 14cm blir en bra botten. Här har jag alltså mätt med linjal från mittsömmen, 7cm ut och vikt samt satt nål. Sen drar man ut hörnet och viker in mot mittsömmen. Tror det kommer en bättre bild längre ned :P
Varför göra något enkelt. Jag bestämmer mig för att ha foder i kassen. I min låda ligger spillbitar efter breda panelgardiner i lika tjockt vitt tyg. Jag sprätter upp de gamla sömmarna och klipper till bitar 40x40cm. 
Gör samma botten, här ser du att jag nålat på sidorna. 
Dra ut hörnet och vik in. Du märker när du vikt rätt. Jag mätte och såg att hörnet viktes in 8cm. Sen syr man i kanten av själva triangel. (På sista bilden syns trianlarna från utsidan. Rätsidan.)
På fodret valde jag även att sy till hörn så att det skulle bli lite mer stabild. Ville inte förstöra det andra tyget med att sy dessa hörn. Om det sen blir mer stabilt, det vet jag inte. Det återstår att se :P 
Sen, ska man få ihop de båda delarna. Jag kör på samma taktik som med mina pannband. Sprätt upp en bit på foderpåsen (eftersom jag kom på detta EFTER att jag sytt alla sömmar så får man göra lite extra jobb, men du gör som du vill men smartast är att spara en glipa redan från början när man syr ihop innerfodret.) Vänd utsidan ut och in, stoppa ner innerfodret i, nu har du alltså avig mot avig. Sy ihop tygerna hela vägen runt. 
Jag har alltså valt att ha en öppning i en sidsöm för att slippa få en glipa upptill i kassen. Svårt att förklara kanske men du förstår snart :) 
Klar! Jag väljen än en gång att sy två sömmar. 
Hoookus, poookus filiokus! Knö igenom hela kassen genom glipan. 
Nu ser det ut så här :) Bara att stoppa in och ner fodret, i sig själv liksom. Du vet som med mössor.. 
Taaadaaa! Eftersom mitt foder är lite mindre än utsidan så slipper man se från utsidan att det är ett annat tyg på insidan. Detta var så jag ville ha det när jag började men jag visste faktiskt inte om jag skulle lyckas :P 
Nu är det bara att sy ihop glipan :) Jag vikte bara in kanterna och sydde med sicksack över, syns knappt :)
 
Här är jag i nuläget. Jag vet inte om jag ska ha korta band eller långa. Om de ska sitta på mitten eller mer ut mot kanterna... ska jag ha karborreknäppning eller ej? Jag får sova på saker. Men nu är själva kassen klar och jag är jättenöjd :) 
(Ser du trianglarna? )
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela