Hemmafix och pyssel för stora och små

Kristinedals tygfabrik - Lidköping

Publicerad 2016-07-29 16:58:08 i Besökta platser,

 
Google är himla bra faktiskt,  man kan söka på nästan allt. Den som söker skall finna.. Eller nått. Haha. Jag och Pernilla bestämde oss för att undersöka tygbutiker i Lidköping och hittade via Google Kristinedals tygfabrik. Där görs inte längre tyger tyvärr, men kuddstopp 😜 Fanns stort utbud av olika tyger trots allt och en del sytillbehör.  För tillfället var det även 10% på hela köpet, och sånt är ju trevligt. Jag köpte med mig tråd, knappar, dragkedjor samt en bit viscosetyg som ska bli haremsbyxor.  
 
Otroligt fin byggnad och läge precis vid en å, hit kommer vi nog åka igen 😊
 
 

Lassagården i Skövde

Publicerad 2016-07-27 16:17:04 i Besökta platser,

 
Så många gånger man sett den där skylten som visar vägen till Lassagården men aldrig svängt av.. Idag gjorde vi det och vi hamnade på ett supermysigt ställe. Tänka sig 😜
Keramik,  tavlor,  trädgårskonst... Massa stolar o bord att sitta vid o ta en fika. Eller varför inte lägga sig i en hängmatta? 
 
Vi fastnade för kossorna.. Just denna speciellt.  Tydligen hade de inte gjort så många i denna modellen heller.. Så den är inte så vanlig 😊
 
 
Hit åker jag nog snart igen 😊 
Tjing!  

Halsbandshängare

Publicerad 2016-07-26 12:15:16 i Hemma hos mig,

För ett tag sedan hittade jag en liten video på Facebook om en halsbandshängare av en trägalge som jag tyckte verkade himla käck.  Oftast har man någon trägalge liggandes och krokar hittade jag på sybutiken nere i stan. 
Först får man ta bort rundstaven.  Jag drog bara bort den, de brukar inte sitta så hårt. I alla fall inte om galgen är inhandlade på Ikea.  
Beroende på hur många krokar man har eller vill montera mäter man upp och markerar.
Jag hade 10 krokar totalt och mätte från hålet som blev efter rundstaven. 20cm kändes lagom, då blev det lite space fram till mitten, så delade det på 5. (0, 5, 10, 15, och 20 fick en markering ). Jag hade en liten spik som jag gjorde små hål med så att krokarna lättare skulle gå att skruva fast. 
Jag sätte krokarna så att de skulle gå utåt, längs med galgen. Kändes som att det skulle underlätta att få ner halsbanden och så riskerar krokarna inte att fastna eller göra märken på andra plagg när den hänger i garderoben.  
 
Tjingelingen!!  

Pokémon Go

Publicerad 2016-07-25 22:23:09 i Hemma hos mig,

Svårt att undgå detta spel! Jag visste inget om det i början av förra veckan och nu ser jag spelare överallt.  Men det är kul, en rolig anledning att gå eller cykla runt :-) 
Jag har börjat pärla lite och bytt ut två av mina filurer i blomkrukorna här hemma. På Instagram har jag sett två pysslare som "planterar ut" pokémon. Det är rätt kul faktiskt,  hade varit roligt att göra också. 
 
Tjing 

Weekend i huvudstaden

Publicerad 2016-07-25 09:31:17 i Besökta platser,

Vi bokade in en spontantripp till Stockholm i helgen. Jag har bara varit i Stockholm några få gånger och för många år sen så kom inte ihåg så mycket. I och med det vackra vädret var vi ute och gick runt mycket och jag kände mig verkligen som en turist.  Så himla mycket fint att se. Vi besökte Vasamuseet och blev helt förbluffande över detta enorma skepp som byggdes, sjönk nästan direkt efter sjögång, upplockad efter 333år på botten, isärplockad och inpregnerad, inbyggd i en byggnad som nu är museum och som nu finns bevarade och ihopsatt med nästan bara originaldelar så många generationer senare. 
 
Så himla häftigt.  Svårt att förklara men... Wow. 
 
Vi hann med Naturhistoriska riksmuseet och fotografiska museet, strosade i gamla stan, fikade på Vete katten,  såg en bio.... Osv. 
 
 
Jag är glad att vi åkte upp för två nätter för annars hade känts väldigt stressigt 😜 
Men, det är skönt av vara hemma och ha lite mer gräs runt sig och lite andra fåglar är fiskmåsar.  
Tjiing 

Premiärsytt med min nya leksak

Publicerad 2016-07-19 22:02:00 i Hemma hos mig, Sytt,

Mja, efter att ha varit hos Pernilla och sytt i hennes  supermysiga syrum (!!) så gick jag igår till sybutiken och införskaffade en Husqvarna huskylock s15.  För den är inte jätteotäck längre och jag såg en del fördelar med att faktiskt använda den.... Speciellt till stumma tyger. Typ viscose..... 
 
Men läste mest manualen igår och försökte göra rent från symaskinsolja för det lukta i hela sovrummet.  Så tog tag i lite sömnad idag men alltså det var inte helt lätt att få till den där superbraiga sömmen med fyra trådar sådär upp och ned. Jag trädde om maskinen,  läste manualen,  provsydde på flera tygbitar och ringde Pernilla.  Men till sist,  tror jag att jag fick till det som jag ville ha det. Tydligen kan maskinen vara väääääldigt känslig. 
 
Idag blev det premiär för att sy en nessesär.  Eller jag sydde två faktiskt.  Då kan jag lätt ta den storlek som blir bäst för ändamålet o resan liksom :-P 
Så här ser mina skapelser ut! Glömde även berätta att jag provade en ny pressarfot idag dessutom, haha. 
(nej, jag har inte strukit dom... Men jag tänkte en stund på om jag kanske skulle ha gjort det..)
Jag gjorde dom på två olika sätt för att försöka luska ut bästa sättet att sy på men som vanligt är allt relativt och det "bästa" sättet beror på om det ska gå fort(are) eller om det ska bli lite snyggare inuti.  
Nessesär nr 1. 
 
Jag började med att sy fast dragkedjan i yttertyget och sedan sydde jag fast fodret på andra sidan för att gömma dragkedjekanten.  Tygerna ligger räta mot räta med dragkedjan emellan,  kanske är en lättare beskrivning.
När detta är gjort på båda sidor av dragkedjan vränger man rätt sin lilla skapelse och jag sydde här bara en raksöm på kortsidorna. 
 
Vänd ut och in, klart. 
 
Nr 2.
På nästa tog jag och klippte av fodret på mitten efter att jag sytt fast tyget i dragkedjan. ( på samma sätt som med den första nessesären.) 
Nåla långsidorna,  sy. Sen är det bara att vränga rätt och sy ihop botten. 
Mitt skrivbord är inte jättestort så overlocken var bortplockad för att ge plats åt symaskinen, annars hade jag använt den för att göra bottensömmen tror jag. Det får bli till nästa gång :-) 
 
Så, kul att sy och prova lite nytt. :-) Ha en trevlig kväll på er! 

En sväng på jysk

Publicerad 2016-07-17 14:09:54 i Papper och Scrapbooking,

 
50 kort tillsammans med 50 vita kuvert, för 30 riksdaler! 
Vissa saker kan man inte få för mycket av eller hur? Jag tänkte att de kan pyntas ytterligare men kul med färg och mönster att utgå ifrån. 
 
Korten är mönstrade på framsidan med lite textur och enfärgade baktill i matchande färg. 
 
Tjiing! 

Hjo - Vadstena med ångbåten S/S Trafik

Publicerad 2016-07-16 14:46:06 i Besökta platser,

En gång per år beger sig den gamla ångbåten hela vägen till Vadstena från Hjo hamn. Igår åkte vi med och fick ta del av dess historia. Vädret var inte på topp på vägen dit men vi hade mestadels uppehåll väl framme i Vadstena och på hemresan sprack det upp till sol. 
Om du inte vart i Vadstena så säger jag som alla andra som varit där sommartid,  åk dit. Vi hade inte så många timmar i land så vi kunde inte riktigt strosa som man kanske borde i en stad som denna. Men av det intrycket så kommer vi garanterat åka tillbaka :-) 
 
 
 
 
 
Vilka svenska städer rekommenderar du att besöka sommartid?  
 

Haft "syjunta" hos Pernilla

Publicerad 2016-07-14 08:40:33 i Sytt,

Jag har nämnt henne förut, min barndomskompis som syr så otroliga ting, Pernilla.  Jag har hälsat på henne i några dagar o sytt en del tillsammans med henne i hennes nya fantastiska SYRUM!  Åh vad jag längtar efter ett eget ska ni veta! 
Jag skapade en inflyttningspresent till henne som stått i min pyselvrå ett tag, men nu äntligen kom jag ihåg att ta med den :-P Det fick sig en plats i syrummet med en gång. 
Eftersom jag syr i trikåtyg nästan uteslutande så kan jag väldigt lite om hur man arbetar med stumma tyger.  Och som vanligt har jag fått sy på en sån där (för mig väldigt skrämmande på något vis) overlock. Meeen, när det kommer till viscose, som jag arbetade med denna gång så såg jag fördelar.  Eftersom tyger lätt kan fransa sig annars. Pernilla är personen som skapade mönstret jag använder till mina fladderbyxor,  nu har hon hittat en annan byxmodell och metod för att sy dessa, snarare än ett faktiskt mönster. Såå, ni kan förstå att vi provat oss lite fram och jag har fått sy och använda andra verktyg än vanligt. Detta är i alla fall resultatet, Haremsbyxor :-) 
Här är en sak som var helt ny för mig,  sy med resår i undertråden.  Syr man flera gånger blir även ett stumt tyg elastiskt :-) 
 
Jaja, detta får jag öva på helt enkelt.  Men en overlockmaskin vore kanske bra om man ska avancera lite och speciellt när det kommer till sömnad i tyger som lätt fransar upp sig. I nuläget vet jag bara inte var jag ska ställa en :-P 
 

Från en pysslare till en annan

Publicerad 2016-07-11 08:46:22 i Tidning/Bok,

Jag gick förbi denna bok och kunde inte låta bli att köpa den. Igår gav jag den till en 6årig pysslare :-) 
 
Pysselmotiv/mallar kan vara lite kluriga att följa ifall man inte gjort det så mycket innan, men som så mycket annat vänjer man sig o lär sig. Pärla tycker jag personligen är bra aktivitet för barn då det tränar finmotorik och koncentration.  
 
Tjing!  
 

Familjetavla

Publicerad 2016-07-10 19:24:58 i Tavla,

Det är verkligen kul att ge bort saker med namn på. Text överlag är kul, det gäller bara att hitta rätt. Idag överlämnade jag denna tavla till min sambos bror och familj :-) 
Även på denna tavla har jag stämplat med löv. Och sen prytt med ett litet hjärta i kedja. 
 
Ha en fortsatt trevlig söndag på er!!
 

Ifall man råkar ha lite extra garn liggandes

Publicerad 2016-07-10 09:25:00 i Tyg och ting,

Ja för vem har inte saker liggandes hemma och som i perioder inte får någon uppmärksamhet. 
Idag hittade jag via en pysselgrupp på Facebook ett inlägg på en blogg om hur man kan göra drömfångare och fjädrar i garn. Fjädrarna ser helt fantastiska ut. 
Här kommer länk: http://nouw.com/pysselofix/fina-drommar-26073290 
 
Tjingelingen!  

Hittat ett sånt härligt tyg!!

Publicerad 2016-07-10 08:30:00 i Shopping,

Det ska blir tygkassar har jag tänkt :-) 
Tror det kan bli snyggt, har även turkost och vitt enfärgat tyg som jag kan bryta av med ifall det blir "to much"..  
Inhandlat i Mariestad på Tinas Textilier.  
 
Tjingelingen!! 

En tavla utav två blev nyligen klar

Publicerad 2016-07-09 19:05:01 i Hemma hos mig, Tavla,

Jag hade ju planer på att byta ut lite i köket o göra tavlor med trästickor från biltema.  Först kom jag inte riktigt på hur jag ville ha dom och sen kom lite annat emellan. Men nu är jag helt klar med en i alla fall. :-) 
 
Jag har tryckt löv på i olika storlekar och gröna nyanser med hobbyfärg. Limmat fast en mindre klädnypa med trälim. Jag hade först tänkt ha en vitmålad klädnypa, men det kändes inge bra när jag väl provade så blev en naturfärgad.  På den trästickan som sticker ut från baksidan har jag bara fäst ett snöre för att kunna hänga upp tavlan med :-) klart! 
 
Kul och fint blev det. Nu ska jag bara göra klart den andra med. Ha en fortsatt trevlig kväll! 
 

Sytt "cykelbyxor"

Publicerad 2016-07-04 22:02:00 i Sytt,

Eller ja..ni vet sådana där korta leggings man kunde köpa överallt typ förra året..Jag äger ett par som snart får hivas så tänkte börja fixa några ny på egen hand. 
Jag har använt mitt leggingsmönster men vikt mönstret i en vad jag trodde skulle bli bra längd utifrån de cykelbyxor jag hade sedan innan.  
Sydde som vanligt och trädde i resår... Och provade... 
Men de blev lite långa. Ändå tyckte jag att jag fållade en bra kant nertill.  Jaaaja,  bättre lycka nästa gång. Kanske krymper de till sig i tvätten 😉 
 

Tråd och garnhållare

Publicerad 2016-07-04 16:42:24 i Med och för barn, Pyssel,

Barn och en låda tråd/garn är ingen superbra kombo. Det går liksom mycket fortare att bara ta till saxen och så är allt ett enda trassel. Sett detta tips med flaskor på flera förskolor som vi har varit på studiebesök hos så idag gjorde jag faktiskt samma sak. 
Ser på bilden att stickorna sitter helt huller om buller, haha. Men ja, hur fäster man flaskor då? Helt beroende på miljön så finns nog en rad lösningar.
Jag tog och gjorde två hål i varje flaska typ 1,5 cm isär. Delade trästickor från biltema på mitten, satte dubbelhäftande tejp upptill och nertill på stickan och sen trädde jag ett snöre genom hålen på falska och knöt runt skickan. Tog bort pappret från dubbelhäftande tejpen och smack upp på sidan av hyllan.
 
Istället för att ha en hel låda trassel finns nu tre olika färger framme som är lättillgängliga att använda. Beroende på efterfrågan så kan vi sätta upp fler hållare eller byta färg. Känns som en bra början 😊
Tjingelingen!  
 

Magnetpuzzel

Publicerad 2016-07-01 16:23:48 i Med och för barn, Pyssel,

Tänkte bara visa ett av de magnetpuzzel jag gjort under veckan ihop med barnen på jobbet. :-) 
Material:
- Biltemas trästickor. 
- Sekatör (få stickorna till önskad längd).
- Utskriven vald bild, isärklippt till remsor i stickornas bredd. 
- Lim, för att limma remsorna på stickorna. 
- Bokplast, för att klä in stickorna så att motivet håller o stickorna lätt ska kunna torkas av. 
- Magnettejp 
 
Jag är himla nöjd, som vanligt... :-P 
Trevlig helg!!  

Om

Min profilbild

Det intressanta med skapande är att man inte alltid vet vad det ska bli när det blir klart, därav namnet Göte. I övrigt, en kreativ och skapande förskollärare som bor med sin sambo och vattenälskande katt. Färg och form, musik och vänner, foton och mat samt nyfikenhet, är min vardag som jag vill delge lite av.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela